Ne kadar büyük olduğunu anlamak için Güneş Sistemimizden Randall Munroe ve M87 Kara Delik’in yeni görüntüsüyle bu çarpıcı görüntü karşılaştırmasına bakın.
M87 Kara Delik 55.000 ışık yılı uzaklıkta, 60.000 ışık yılı yarıçaplı bir galakside.
Yıllarca yapılan çalışmalar nihayet sonuç verdi ve Dünya’nın 6.5 milyar katı kütlesindeki kara deliğin ilk fotoğrafı yayınlandı.
Katie Bouman 29 yaşındaki bilgisayar bilimcisi, bir kara deliğin ilk görüntüsünü getirmemize yardımcı oldu.
Katie Bouman, astronomi alanında gerçekleşen bu en önemli gelişmenin ardındaki isim.
Ekibin bu başarıyı elde etmesinde en büyük paylardan birine sahip olan Katie Bouman‘ı daha iyi tanımamız gerek, kendisi tarihin akışını değiştiren kadınlardan biri olarak astronomi alanında yerini alacaktır.
Bu heyecanlı görüntüsü kara deliğin fotoğrafının yayınlandığı ana ait, o fotoğrafın açıklaması olarak “Ortaya çıkardığım ilk kara delik fotoğrafının oluşma sürecini inanmaz gözlerle izliyorum” demişti.
Bouman bu projenin liderliğini yapıyor ve dünyanın farklı noktalarına konumlanmış teleskoplarla elde edilen verilerin birleştirilmesi sonucu oluşturulan o görüntüyü mümkün kılan algoritma üzerinde üç yıldır emek veriyordu.
Bir kara deliğin resmini çekebilmek için bir gezegen boyutunda bir teleskopa ihtiyacınız var. Bu pek de mümkün değil ama Katie Bouman ve ekibi kompleks algoritmalar ve küresel işbirliği ile buna alternatif bir çözüm geliştirdi. Nihai karanlığı nasıl görebileceğimizi öğrenmek için daha önce TEDx Talks’ta yaptığı konuşmayı dinleyin.
Katie Bouman Kimdir?
Katie Bouman, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilişim ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’nda, William T. Freeman gözetmenliği altında, doktora yaptı. 2011 ylında Michigan Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği Fen Bilimleri Lisans Derecesi ve 2013 yılında MIT Cambridge’te Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimleri Yüksek Lisans derecesi aldı. Katie, yeni ortaya çıkan bilgi sayımsal yöntemler ile disiplinler arası görsellemenin sınırlarını zorlamak üzerine çalışma yapıyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde doçent olarak görev yapmaktadır.
Şimdiye kadarki bir kara deliğin ilk fotoğrafını borçlu olduğumuz Katie Bouman’ı tebrik ediyoruz.