Bulut Bilişim Nedir Nasıl kullanılır

Bulut Bilişim nedir ?

What is Cloud Computing?

Bulut Bilişim Nedir ? Nasıl Kullanılır?

Bulut Bilişim uygulama ve servislerin internet ortamında sunucular üzerinde bulundurulması, internete bağlı herhangi bir cihaz ile uygulama ve servislerin çalıştırılmasıdır. Ya da şöyle açıklayalım nerede olursanız olun istediğiniz herhangi bir lokasyondan internet ortamına bağlanıp uygulama ve servislere erişmeniz olarak tanımlayabiliriz.

cloud computing1

ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tanımına göre Bulut Bilişim, düşük yönetim çabası veya servis sağlayıcı etkileşimi ile, hızlı alınıp salı verilebilen ayarlanabilir bilişim kaynaklarının paylaşılır havuzuna, istendiğinde ve uygun bir şekilde ağ erişimi sağlayan bir modeldir.

Tanımın biraz daha anlaşılması için örnekler üzerinden açıklamaya devam edelim. Örneğin Bulut Bilişim ile bilgisayarınızda bulunan ofis, resim düzenleme ve arşivleme, ajanda, yabancı dile çeviri programları ve kişisel dosyalarınız, internetteki bir sunucuya taşınıyor ve internete bağlı olduğunuz her yerden bu programlara ulaşarak çalışmalarınızı yapabiliyorsunuz. Bulut bilişim ile verileriniz internet üzerinde paylaşılan sunucular üzerinde saklanmaktadır. Bu veriler sunucu üzerinde kullanılarak istemci tarafına gösterilerek ve üzerinde değişiklikler yapılabilmesine olanak sağlar. Sanallaştırma teknolojilerinin gelişmesi bulut bilişimininde temellerini oluşturmuş, aynı hızla büyümesini sağlamıştır. Bulut bilişimde işletmeler sunumcu bulundurmaz, kullanıcı bulut altyapısına kaydolur, giriş yapar ve geriye kalan her şeyi bulut altyapısı ile halleder. Sunumcu bulunmadığı gibi kullanıcı herhangi bir yazılım satın alması gerekmez. Bakım, onarım, lisanslama gibi sorunlarla kullanıcı ilgilenmez. Bu da Bulut Bilişim avantajları olarak kullanıcıya olumlu dönüş sağlar. Tipik bulut bilişim sağlayıcıları servislerini diğer web servislerinden ya da web tarayıcılarından erişilebilecek şekilde online olarak sağlarlar. Yazılım ve veriler sunucuda saklanır.

Bulut Bilişim Nedir ?

Bulut Bilişimde önemli olan bir diğer husus network bandwidth (ağ bant genişliği) kapasitesidir. Network bandwidth (ağ bant genişliği) kapasitesilerinin hızla artmış olması, MPLS ağ erişimleri ya da Metro Ethernet gibi geniş bant teknolojilerinin herkesin kullanabileceği makul fiyatlara düşmesi ve benzeri sebepler ile firmalar bilişim teknoloji hizmetlerini, sistem entegratörleri ve Veri Merkezi (Data Center) hizmetleri veren firmalardan üzerinden almaya başladılar. Dünya üzerinde etkisini gösteren ekonomik krizler bulut bilişimin gelişmesinde olumlu etkileri doğurmuş, kriz bir anlamda BT dünyasında fırsata dönüşmüştür. Kriz süreçlerinde firmaların asıl işlerine odaklanıp Bilişim maliyetlerini düşürme çabaları, bütçe maliyet dengeleri Bu süreçte, firmaların ana işlerine odaklanması ve özellikle BT işletim giderlerini minimize etmeye çalışması, yatırım bütçelerini yenilikçi farklı alanlarda kullanmak istemeleri gibi etkenler bulut bilişimin gelişim sürecine katkıda bulunmuştur. BT alanında ihtiyaçlar teknolojileri doğurmuş, sanallaştırma teknolojiside aynı zaman diliminde hızla gelişmiştir. Bulut bilişim iş modeline yönelim ile birlikte başlangıçtaki sanallaştırma teknolojileri ve barındırma modelleri firmaların tüm ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmıştır. Bu da “Cloud” denilen yeni bir hizmet modelinin oluşmasına neden oldu. Bu iş modeli, firmaların gerekli tüm BT ihtiyaçlarını bir self-servis portal üzerinden erişebilecekleri, istedikleri hizmetleri seçerek hızlı bir şekilde yararlanmaya başlayacakları bir ortamın, yani bulut ortamının oluşmasında ana motivasyon olmuştur. Bulut bilişim konusunda birçok makale, bilgi, ders notu vb. kaynak bulabilirsiniz. Hatta Microsoft sanal labaratuvarlarında cloud yazılımları eğitimlerine katılabilir, Cloud computing konusunda bir deneyim yaşayabilirsiniz.

Cloud Computing Nedir

Bulut Bilişim yararları nelerdir?

Bulut bilişimin birden çok fazla faydası vardır. Ben bunların birkaçından bahsedeceğim.

  • Gizlilik
  • Sermaye altyapısını azaltarak maliyet tasarrufu
  • Bulut hizmeti ölçeklenebilirlik sunuyor.
  • Anında Güncelleme
  • Lisans maliyetlerinden tasarruf

Bulut Bilişim hizmet modelleri

  • Altyapı hizmeti (IaaS)
  • Platform hizmeti (Paas)
  • Yazılım hizmeti (SaaS)

Altyapı hizmeti (IaaS): Bu en temel bulut hizmet modelinde, bulut sağlayıcıları, sunucuları, fiziksel veya sanal makineler olarak sunarlar.

Platform hizmeti (Paas): Bu bulut modelinde, kullanıcı belirli bir platformda (python,java, .net vb) uyumlu olan uygulamalarını zengin bir ortamdan yararlanarak kullanıyor.

Yazılım hizmeti (SaaS): Bu bulut modelinde kullanıcılara önceden belirlenmiş uygulamaları doğrudan web tarayıcısından çalıştırma imkanı sağlanıyor.

Bulut Çeşitleri:

Bulut Çeşitleri 3’e ayrılmaktadır. Bunlar:

  • Public
  • Private
  • Hybrid

Public Cloud (Genel Bulut): Public Cloud uygulamalarında depolama ve diğer kaynak erişimi hizmet sağlayıcıları tarafından kullanıcılara sunulur. Bu hizmetler ücretsiz veya kullanıma göre fiyatlandırılmaktadır. Genel olarak Microsoft, Google gibi genel bulut sağlayıcıları kendi altyapı kaynaklarını işler ve sadece internet üzerinden erişim sağlanır.

Private Cloud (Özel Bulut): Private Cloud daha büyük şirketler ve bilgileri daha önemli olan şirketlerin tercih ettiği bir bulut teknolojisi tipidir. Buna örnek olarak Microsoft şirketinin sunduğu Hyper — V ve System Center ürünlerini gösterebiliriz. Private Cloud kişisel kurduğumuz yapı olduğu için tüm bilgiler bizim elimizin altındadır. Örnek olarak devlet kuruluşları bilgi işlem ihtiyaçlarını ortak kurulan bir bulut kullanarak sağlayabilirler. Yada uluslararası bir şirket tüm dünya ülkelerinde olan şubelerinin bilgi işlem ihtiyaçlarını tek bir bulut üzerinden sürdürebilmektedir.

Hybrid Cloud (Melez Bulut):

Hybrid Cloud Public ve Private Cloud’un birleşiminden ortaya çıkan yapılardır. Güvenlik ve gizliliğin daha önemli olduğu ve tedbirin yüksek tutulması gereken yerlerde Private Cloud teknolojisi kullanılır, ancak yukarıdaki güvenlik tedbirlerinin daha düşük düzeyde tutulabileceği alanlarda Public Cloud kullanmak daha mantıklıdır. Bunların birleşmesi de şirketlerin hacmine göre değişiyor.

Evet bu yazımızda kısaca Bulut Bilişim veya Cloud hakkında sizlere kısa bir bilgi verdik. Hayatta her şey birbirine bir link ile bağlıdır. Bir olayın bitişi bir diğerinin başlangıcı olur. İhtiyaçlar yeni sistemleri ortaya çıkarır. Bulut Bilişimde bunlardan biridir. Gelecek yazılarımızda Bulut Bilişimin özellikleri, bulut bilişim uygulamaları, bulut bilişim çeşitleri ve bulut bilişim hizmet modellerinden ayrı ayrı bahsedeceğiz. Bulut Bilişim Örnekleri için Tıklayınız.

Hakkında G. KELEŞ

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.