yeni bilişim meslekleri

Yeni Bilişim Meslekleri

Gelişen teknoloji ile birlikte bilişim ve mühendislik alanlarında da çeşitli meslekler ortaya çıkıyor. Bu ortaya çıkan mesleklerin önündeki en önemli sorun nitelikli insan eksikliğidir. Birazdan bahsedilecek meslekler günümüz bilişim alanı için zorunlu hale gelmiştir. Bu meslekler bilişimde ki açığın çoğunu oluşturuyor. Bu meslekler nitelikli insan eksikliğinden dolayı iş bulma oranı oldukça yüksek olacaktır.

yeni bilişim meslekleri hakkında

Bulut Bilişim: Bulut teknolojisi bu aralar yüksek talep görüyor çünkü bugünlerde birçok şirket verilerini bulutta depoluyor. Bulut bilişim yapay zekâ ve nesnelerin interneti gibi gelişen teknolojilerle beraber yeni kapılar açmaktadır. Bulut bilişim, siber güvenlik, proje, sistem yönetimi gibi birçok meslekle kesişmektedir.

Siber Güvenlik: Günümüzde verilerimizin hepsi sanal ortamda duruyor. Şirketlere ve kurumlara artan siber saldırılar nedeniyle verilerin güvenliği önemli bir hal aldı. Bu meslekte de nitelikli insan eksikliği var maalesef.  Bu konuda alınacak sertifikalar ile boşluklar dolabilir.

Uygulama Geliştirme: Geliştiriciler günümüzde giderek artmaktadır. Genellikle web, sosyal ve mobil uygulama geliştirmektedirler.

Ağ ve Kablosuz Ağ: Günümüzde başka gelişen teknoloji Software Define Network (SDN) (yazılım tanımlı ağ) hızla gelişmektedir. Bu sektörün lider firmalarının sertifikaları bu alanda çok popülerdir.

Veri Yönetimi ve Analizi: Artan verilerle birlikte veri yönetimi önemli bir hal aldı. Veri yönetimi ile kurumların sorunları çözme ve iş sürekliliğinin devamı sağlanır. Ancak bu verilerin yönetimi önemli bir iş olduğundan bu iş için kurumda nitelikli ve sağlam bir ekibin olması gerekmektedir.

Sistemler ve Şirket Mimarisi: Gelişen teknolojilerle kurumların içerdeki yapısı ve IT bölümünü nereye konumlandıracağı çok önemli hale gelmiştir. Örneğin, IT bölümü şirkette sürekli gelişiyorsa diğer bölümlerinde IT ile uyumlu çalışması gerekmektedir. Şirketin mimari yapısının iyi organize edilmesi gerekmektedir.

Proje Yönetimi: Kurumlarda hazırlanan projelerin zamanında ve bütçeye uyumlu olması çok önemlidir. Proje yöneticisinin görevi; proje için strateji belirlemek ve projeyi yönetmektir.

Yapay Zeka ve Makine Öğrenme: Gelişen teknoloji ile yapay zeka ve makine öğrenimi nerdeyse her yere uygulanmaya başlandı. Özellikle otomasyon alanında uygulanarak hem zamandan hem de insanın iş yükünü hafifletmektedir.

Teknik Destek ve Yardım: Gelişen yazılım ve donanım cihazlarıyla birlikte birçok şirket teknik destek almaktadır. Şirketler teknik destek ve yardım ekibini kendi bünyelerinde oluşturmayı hedeflemektedirler ancak çoğu zaman dış destek de gerekmektedir.

Sanallaştırma: Sanallaştırmanın amacı IT maliyetlerini azaltmak ve IT’nin becerisini artırmaktır. Sanallaştırma bulut bilişime dönüşte yardımcı olmakta ve donanım maliyetlerinden tasarruf sağlamaktadır.

Hakkında G. KELEŞ

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.