vintage-morse-telegraph-machine-detail

Sosyal Medyanın Gelişimi 1792-1999

Sosyal medyanın tarihi kısaca değil ama uzun bir şekilde Sosyal medyanın gelişimi, geçmişi ve bugünüsosyal medyanın gelişim süreci kısacası Sosyal medyanın Tarihçesinden başlayarak bugünlere kadar nasıl geldiğini anlatacağız sizlere. Sosyal medya günümüzde en çok kullanılan popüler kelimelerden biri olmakla birlikte toplum üzerindeki etkisi ve gücünü hafife alamayız. Peki sosyal medya ne zaman ve nasıl başladı ? sosyal medya ne zaman ortaya çıktı ? Sosyal medya hakkında her şeyi bu yazımızda bulacaksınız. Sizlere sosyal medyanın 1792 ve 1999 yılları arasındaki gelişimi ve tarihini anlatacağız. 2000 ve sonrasını diğer yazılarımızda yine buradan takip edebilirsiniz. 

, sosyal medyanın tarihi kısaca, sosyal medyanın gelişim süreci, sosyal medyanın ortaya çıkışı, sosyal medya ne zaman ortaya çıktı, sosyal ağların tarihsel gelişimi, sosyal medyanın araçları

Sosyal Medyanın ortaya çıkışı

Telgraf Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu? Sosyal medya Claude Chappe tarafından Telgraf alanında yaptığı çalışmalar ile 1792 yılında başlandı. Soınrasında İngiliz bilim adamı Sir C. Wheatstone’ca yapılan çalışmalar başarısız olsa da diğerleri için ışık olmuştur. ABD’de 1832 yılında Samueal Morse tarafından ilk başarılı ve daha modern telgraf; tasarlanmış ve üretilmiştir.

vintage-morse-telegraph-machine-detail

Sonraki 40 yıl içerisinde elektrikli telgraf geliştirildi ve 1876’da Alexander Graham Bell, ilk kez konuşmaları teller aracılığıyla iletmeyi sağlayan telefonu icat etti. Bu arada ilginç bir not düşelim ALO kelimesi Alexander Graham Bell’in sevgilisinin “tam adı” “Alessandra Lolita Oswaldo”‘nun kısaltmasıdır. Sevgilisinin sürekli aramalarından sıkılınca ALO diye hitap etmeye başlamış. Gün gelmiş sevgilisi onu terk etmiş, o günden sonra her açtığı telefonda belki sevgilisidir diye ALO diyerek telefonu açmış, fakat sevgilisi hiç geri dönmemiş.

İnsanoğlu durmaz icat etmeye devam radyonun bulunması ile süreç devam eder İngiliz fizikçi H. Hertz 1887’de elektromanyetik dalgaları laboratuvarda deneysel olarak elde etmeyi başardı. Hertz ‘in deneylerini tekrarlayan İtalyan fizikçi G. Marconi, dalgaları uzak mesafelere iletmeyi başardı. 1901’de de Atlas Okyanusu ötesine ilk telsiz mesajını iletti. Aslında birde olayın arka planına bakarsanız Tesla bu işin Marconi’den önce yapan kişidir. Marconi Teslanın yayınlarını, çalışmalarını kullanıp üzerini süsleyerek okyanusun öbür tarafında ondan hızlı davranarak zaman farkıyla onu geçmiştir. Sonunda Radyo telsizin atası olarak tarihteki yerini almıştır. Fikirleri çalınan Tesla ile mahkemelik olsalar da para ve şöhret Marconi’ye sefalet ise  Tesla’ya kalmıştır. Sosyal medyanın acımasız olacağı fikir babalarını zengin yapacağı o günden belliymiş.

How-the-radio-was-born-Hertz-Tesla-Marconi

nikola-tesla-radiomarconi-radio

Sosyal medyanın tarihsel gelişimi ve araçları

E-posta teknolojisi iletişim devriminde baş köşelerden birini kapacaktır. Akıllı telefonların gelişimiyle birlikte birçok mesajlaşma ve sosyal medya yazılımları yerini almak için beklese de iletişimde yanımızda olmaya ve uzun bir sürede hayatımızda kalmaya devam edecektir. E-posta tarihini inceleyecek olursak internet ağının kurulmasıyla başlayan süreçte 1971 yılında bilgisayar mühendisi Ray Tomlinson ilk e-postayı gönderdi. 1976 yılında İngiltere Kraliçesi Elizabeth e-posta gönderen ilk üst düzey devlet mensubu olarak tarihteki yerini aldı. 1982 yılında “e-mail” yani “e-posta” terimi ilk defa kullanıldı ve o gün bugündür bu isimle anılıyor. Yahoo ile birlikte 1997 yılında Microsoft, dönemin en popüler e-posta sağlayıcılardan Hotmail.com’u 400 milyon dolara satın alarak 1998 yılında e-posta pazarına girdi. E-posta hayatımızın önemli bir parçası olarak başladığı yolculukta bugün milyonlarca kullanıcının, firmanın elektronik ortamda haberleşmesini sağlıyor. İş dünyasının kullandığı en önemli iletişim araçlarından bir olmaya devam ediyor.

email

Tarih 3 Eylül 1995’i gösterdiğinde eBay bilgisayar programcısı Pierre Omidyar daha büyük kişisel bir sitenin parçası olarak AuctionWeb adıyla kurulmuştu. eBay’de ilk satılan parça 13.83 dolara Omidyar’ın kırık lazzer işaret değneğiydi. Şirket resmi olarak hizmetinin adını AuctionWeb’den eBay’e Eylül 1997’de değiştirdi. Omidyar domain ismini EchoBay.com olarak kayıt ettirmeye çalışmış ama bir altın madenciliği şirketi Echo Bay Madencilik tarafından isim alınınca, çareler tükenmemiş eBay.com satın alınmıştır. Ebay E-ticaret ile insanların internet üzerinden alışveriş yapmasına ve birbirleriyle etkileşimde bulunmasını sağladı.

ebay

1996 Yılında mesaj geldiğinde çıkardığı “uh-oh!” sesiyle ICQ ve 1997 yılında AOL Instant Messenger (AIM) kısa sürede kayıtlı 100 milyon kullanıcısıyla artık chat hayatımıza girmeye ve insanları hızla etkilemeye başladı.

1999 yılında Blogger ile bloglar hayatımıza gidi. Blogger kısa süre sonra bunu ücretsiz yapması ile yaygınlaşmıştır. 2003 yılı Şubat ayında Google, Blogger’ı satın aldı ve Google araç çubuğuna, ziyaret edilen sayfanın adresini doğrudan bloğa girmeyi sağlayan ‘Blog This!’ tuşu yerleştirdi. Bu düğme ile bloglar ile tanıştık.

Blogger ile aynı zamanlarda kurulan LiveJournal, sadece belirli kişilerin okumasına izin verilebilen blog sayfaları sağlayarak popüler olmuş bir blog sitesidir.

LiveJournal, San Francisco, California merkezli sosyal medya tabanlı bir blog ve günlük tutma sitesi olarak sosyal medya tarihinde yerini alır. Amerikan bir yazılımcı olan Brad Fitzpatrick lise arkadaşlarının bloglarını ortak bir platform çatısı altında tutup birbirlerinin hareketlerini takip edebilmeleri için oluşturmuştur. 2005 yılında Six Apart satın alıp 2007 yılında Rus medya şirketi SUP Media’a satışını gerçekleştirmiştir. LiveJournal’ın İngilizce sürümünün yanında ZheZhe ismi ile bilinen Rusça versiyonu da mevcuttur.

Shawn Fanning, Boston’daki Northeastern Üniversitesi’ne öğrenimini sürdürürken arkadaşı Sean Parker’la birlikte ilk orjinal Napster’ı, 1 Haziran 1999’da çıkardı. Fanning, kolay bir yöntemle müzik bulmak istiyordu. Napster arkadaştan-arkadaşa dosya paylaşma sistemlerinin ilki olmayı başararak popüler oldu. Napster sadece MP3 dosyaları formunda müzik üzerine uzmanlaşmıştı ve kullanıcı dostu bir arayüze sahipti.

napster

Bedava müzik, mp3’ler ile yazılan CD’ler derken telif hakları sorunlarıda baş gösterdi. İnternet trafiğinin büyük bir bölümünü mp3 transferleri dolduyordu. Sonuç, popülerliğiyle indirilecek pek çok müzik seçimi yaratan sistem Napster, Heavy Metal grubu Metallica tarafından telif hakları nedeniyle son buldu. Bir müzik devinin sonu yine bir başka devin ellerinde can verdi. Sosyal medyanın gelişimi,  sosyal ağların tarihsel gelişimi ve sosyal medya araçları  ile ilgili 2000 sonrası yazılarımıza aşağıdaki linklere tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Sosyal Medyanın Gelişimi 2000-2002 yazımız için tıklayınız.

Sosyal Medyanın Gelişimi 2003-2005 yazımız için tıklayınız.

Hakkında G. KELEŞ

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.