linux-kullanmak-için-10-neden-1

Linux USB Kurulum Diski Hazırlama UNetbootin

linux-dagitimlari-indir

Linux dağıtımlarını iso olarak indirip DVD veya USB diskler ile kurulum yapabileceğimizden Linux İşletim Sistemi/Linux Nedir? yazımızda bahsetmiştik. Bugün sizlere DVD ile kuruluma göre daha hızlı ve pratik olan Linux USB Kurulum Diski Nasıl Oluşturulur yani USB’den Linux kurulumdan bahsedeceğiz.

İndirdiğimiz linux dağıtım iso dosyasını USB flash diske kopyalamanız kurulum için yeterli değildir. USB diske boot özelliği ekleyebilmeniz gerekmektedir. Linux dünyasında bu amaçla sık kullanılan bir uygulama bulunmaktadır. Unetbootin isimli bu uygulama USB Linux kurulum diski oluşturmanızı sağlıyor. Linux, Mac ve Windows İşletim sistemleri için uygulama kurulum dosyalarını http://unetbootin.sourceforge.net adresinden indirebilirsiniz.

Uygulama sayesinde dağıtımları, sizin için bir ISO (CD görüntüsü) dosyası indirerek veya önceden indirdiğiniz bir ISO dosyasını kullanarak yükler.

UNetbootin çeşitli sistem yardımcı programları (F-Secure Rescue CD, Kaspersky Rescue Disk, FreeDOS vb.) yüklemek içinde kullanılabilirsiniz. Yüklenen programların tam listesini uygulamayı indirdiğiniz web sitesinde bulabilirsiniz.

Uygulamayı indirdikten sonra çalıştırdığınızda çok basit bir arayüze sahip uygulama karşınıza çıkıyor. Dağıtım bölümünden Linux Dağıtımını seçiyorsunuz (Örneğin biz Linux Mint dağıtımı ve sürüm olarak 17.2_Live_x64 seçiyoruz, listede desteklenen tüm dağıtımları ve versiyonları görebilirsiniz). USB sürücüyü seçip tamam dedikten sonra kurulum iso dosyası indirilip USB disk sürücüsüne yazma ilemi başlıyor. Diğer dağıtımlarıda veya daha önce indirdiğiniz iso dosyasını uygulamayı ilk çalıştırdığımızda çıkan ekranda “Diskimage” bölümünde bilgisayarınıza indirdiğniz iso dosyasını gösterip devam etmeniz yeterli olacaktır.

İşlem bittikten sonra yeniden başlat veya çıkış diyerek uygulamadan çıkabilirsiniz.

USB bellek ile Linux İşletim Sistemi kuracağınız bilgisayarı başlatırken dikkat etmeniz gereken en önemli şey BIOS ayarlarında USB belleğiniz boot sıralamasını en üste almak olacaktır. Bunu:

Bilgisayarınız USB belleğinizi eğer sabit disk olarak gördüyse sabit diski boot sıralamasında en üst sıraya alıp USB belleğinizi öncelikli sabit disk olarak seçerek,

Bilgisayarınız USB belleğinizi taşınabilir cihaz olarak gördüyse boot sıralamasında taşınabilir cihazı ilk sıraya almak kaydı ile yapabilirsiniz.

Kurulum sonrası ayarları eski haline almayı unutmayalım. Gerek DVD sürücüsüz taşınabilir bilgisayarlar, gerekse boş yere DVD yazıp taşımaya derdinde kurtulma Ya da DVD israf etmeme ne derseniz deyin USB ile kurulum hayatımızı kolaylaştırmaya devam edecektir.

Hakkında G. KELEŞ

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.